T +31(0)6 27114601 • E info@maashorststables.nl |

Jij met je paard als 1 team

 

De basis van het paardrijden

Als je wilt paardrijden ontkom je er niet aan! Dressuur is de basis van het paardrijden. Of je nu een wedstrijd of recreatieve ruiter bent, springt of fijne buitenritten wilt maken. Het is voor een paard van belang dat deze op een correct manier kan bewegen onder de ruiter.  Naast het vormen van een team en plezier hebben met je paard, is het belangrijk rekening te houden met de gezondheid en het welzijn. Als je gaat paardrijden ben je nooit uitgeleerd. De basis van het paardrijden staat tijdens de instructie, verzorgd door Erik Timmermans, centraal: 

De opleiding van een paard is opgebouwd uit drie opeenvolgde evenwichtsfases: natuurlijk evenwicht zonder en met ruiter (gewenningsfase), ontwikkeling van het horizontaal evenwicht en ontwikkeling draagkracht. Om invloed te krijgen op het evenwicht van het paard is het belangrijk dat je tijdens de training werkt aan zes onderdelen: takt, ontspanning, aanleuning, schwung/impuls, rechtrichten, verzameling.

De opleiding van het paard en de opleiding van de ruiter gaan samen. Er wordt dus ook gewerkt aan jou als ruiter. Belangrijke onderdelen zijn: het vergroten van je theoretische kennis om te begrijpen wat je doet en waarom, je mentale toestand, fitheid, houding en zit & inwerking.

 

Werken binnen de mogelijkheden van jezelf en je paard

Je krijgt rijtechnische kennis en ontwikkeld de vaardigheden om een paard vanuit opbouwend en systematisch trainen optimaal te kunnen laten functioneren. Waarom reageert een paard zoals hij doet? Wat ligt eraan ten grondslag en welke fysieke mogelijkheden en beperkingen maken dat iets lukt of juist niet lukt? Er wordt gewerkt binnen de mogelijkheden van ruiter en paard. Begrippen als welzijn en respect voor het wezen paard loopt als een ‘rode draad’ door de lessen. Elke gemotiveerde, gedreven ruiter met een wil om iets te leren is welkom!

 

Mogelijkheden

Naast privé instructie bieden wij ook de mogelijkheid om een weekend te komen trainen. Je stalt je paard bij Maashorst Stables en geniet van een heerlijke overnachting bij Hotel Van der Valk of Hotel Fletcher Teugel Uden- Veghel.

 

Meer informatie?

Heb je na het bekijken van de website nog vragen? Je bent altijd van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek met Erik.

"Erik past zijn lessen aan op het niveau van het paard en blijft daarbij werken aan het gewenste doel, waarbij de basis niet uit het oog wordt verloren. Daarnaast maakt hij mij als ruiter bewust van mijn handelen en houdt mij hierin scherp."
Anneke van Uden

  • “Bij de lessen van Erik wordt een paard altijd vanuit voorwaarts rijden naar nageeflijkheid en een aanleuning toegewerkt. Dat vind ik zo fijn, je krijgt hierdoor een eerlijke verbinding en een paard dat los en ontspannen door zijn lichaam gaat. Met dit als basis ga je aan de slag met oefeningen. Maar oefeningen zijn altijd een middel en geen doel op zich. Dat vind ik zo mooi aan de lessen. Je paard en jezelf verbeteren dat is waar hij je constant in coacht. Dat is leren. En dat maakt dat ik met mijn paard telkens weer een mooie en eerlijke stap verder kom.”
    Kim Windgassen

  • “Ik les ruim een jaar bij Erik. Wat ik persoonlijk heel prettig vindt is dat hij je uitdaagt, en naast het zoeken van de grenzen van je paard ook je eigen grenzen opzoekt. Daarnaast is de betrokkenheid en positieve manier van benaderen voor mij echt een pluspunt in de les.”
    Amanda Veenema